Громадська непокора

НОВИНИ

8 грудня Академія оголосила про закінчення політичного страйку. Результати фальсифікованих виборів скасовано. 9 грудня навчання відновлюється за звичайним графіком. Як і про початок страйку, президент університету В’ячеслав Брюховецький, оголошує про його закінчення з головної сцени країни - сцени на Майдані Незалежності.
Студенти та викладачі НаУКМА будуть працювати спостерігачами, членами дільничних комісій, перекладачами, журналістами, волонтерами міжнародних проектів, референтами іноземних експертів та іноземних ЗМІ.
Ми перемогли!
ВСІ – НА ЧЕСНІ ВИБОРИ!


В НаУКМА започатковано музей Помаранчевої Революції. Запрошуємо долучитись до його створення!
ПИШЕМО ІСТОРІЮ... СТВОРЮЄМО МУЗЕЙ ПОМАРАНЧЕВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ...

ДЛЯ ЧОГО?
- Щоб передати для прийдешніх поколінь

ЯК?
- Спілкуємось із учасниками Громадянського руху опору, людьми, які страйкували на Майдані в Києві та в інших містах і селах України
- Записуємо їхні враження, спогади
- Зберігаємо та збираємо фото- та відеозображення
- Збираємо стрічки, агітки, плакати, прапори, флаєри, газети, афіші, оголошення ...

ЩО МИ робимо:

  1. Передаємо зроблені під час інтерв’ю аудіоматеріали (4-ий корпус НаУКМА, к. 404, 406, вул. Волоська, 8/5) із вказаною датою, місцем, інформацією про інтерв’юера, його контакти, а також не забуваємо повідомити свої контакти). По можливості, передаємо електронний варіант на електронну скриньку info@ukma.kiev.ua
  2. Передаємо фото- та відеоматеріали, атрибутику (стрічки, плакати, прапори тощо), поліграфічну продукцію (плакати, флаєри, газети, афіші, оголошення тощо), символіку тощо в НаУКМА (коменданту 3-го корпус НаУКМА, к. 110, вул. Сковороди, 2) і обов’язково зазначаємо, хто передав.
Матеріали:

ЗАФІКСУЄМО НОВІТНЮ ІСТОРІЮ УКРАЇНИ...


2 грудня - президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький, член Комітету Національного порятунку, брав участь у вечірньому засіданні Комітету 1 грудня і відтоді активно працює в ньому. Студенти з 8:30 до 13:00 – на лекціях, з 14:30 – колона могилянців вирушає на Майдан Незалежності.


1 грудня 2004 року оголошено новий етап акції “Ми йдемо” - "З перших рук" 1 грудня 2004 року оголошено новий етап акції “Ми йдемо” - "З перших рук". Мета акції – поширення правдивої інформації (власні враження, спостереження) про події у Києві та Україні родичам, знайомим та партнерам з Росії, Придністров'я, східних і південних областей України (Луганська, Донецька, Харківська області, АР Крим), землякам.

Вранці колона могилянців попрямувала до Верховної Ради України, де сьогодні вирішуються доленосні для України питання Символічно, що 1 грудня 13 років тому було оприлюднено результати Всеукраїнського референдуму, який засвідчив волевиявлення народу. 1 грудня 2004 року також доленосний день для нашої країни. Адже від рішень Верховної Ради та Верховного суду України залежить майбутнє України.
Після завершення засідання Верховної Ради могилянці знову зібралися на Майдані.


МИ СТРАЙКУЄМО ДО ПЕРЕМОГИ !
Ми продовжуємо акцію "Ми йдемо!".
Ми міняємо тактику страйку.

Ми йдемо:
Оголошуємо акцію "З перших рук"

Акція "З перших рук" - Ми йдемо:

П’ятий день поспіль триває акція Могилянки “Ми йдемо!”. 30 листопада метою є Міністерство закордонних справ України, підтримка тих працівників українського зовнішньополітичного відомства, які вирішили підтримати правду та свободу в Україні.

О 9:30 багаточисльна колона студентів і викладачів Києво-Могилянської академії, вирушила до Міністерства за маршрутом Контрактова площа – Андріївський узвіз – Михайлівська площа. До колони приєдналися студенти Українського Католицького Університету, Львівської духовної семінарії, делегація тернопільських вузів.

Могилянська громада звертається до українських дипломатів з відкритим листом, у якому закликає їх захистити український суверенітет та не дати іншим державам можливості безкарно втручатися в українські справи та провокувати своїми діями ескалацію ситуації в Україні. Зокрема, Києво-Могилянська академія засуджує дії російських політиків, а саме участь посла Російської Федерації В. Чорномирдіна та мера Москви Ю. Лужкова у заході, що відбувся 28 листопалда 2004 р. в м. Сєвєродонецьк (Украна). Студенти і викладачі НаУКМА пропонують розглянути можливість оголошення їх persona non grata згідно з процедурою, передбаченою статтею 9 Віденської конвенції про дипломатичні відносини (1961).

Після акції могилянська громада і студенти інших вузів — на Майдані.


29 листопада Могилянка пікетує Міністерство внутрішніх справ України і вимагає відставки міністра Білоконя. Студенти і викладачі Києво-Могилянської академії вирушили до Міністерства внутрішніх справ (вул. Богомольська, 10) і разом з представниками студентства інших міст взяли участь у його пікетуванні.

До Могилянців приєдналися студенти навчальних закладів України:

Гасла, які скандують учасники акції:

До МВС студенти прийшли з такими вимогами:
  • негайна відставка Міністра внутрішніх справ України М. Білоконя;
  • порушення кримінальної справи проти сепаратистів (посадових осіб східних областей, які прийняли рішення про створення Автономної Південно-Східної Української Республіки);
  • припинення репресій проти звільнених міліціонерів, які підтримали В.Ющенка, поновлення їх на роботі;
  • поновлення на навчання курсантів, які взяли участь у мітингах.

    До пікетувальників ніхто ще не виходив, але студенти збираються залишатися там протягом дня.


    28 листопада студенти та викладачі Києво-Могилянської академії продовжили свою акцію “Ми йдемо”. На відміну від попередніх протестних акцій вони провели акцію підтримки та подяки “5-му каналу”. З гаслами

    вулицями Подолу студенти і викладачі пройшли до будівлі “5-го каналу” на Рибальському півострові.

    Журналісти та керівники каналу були схвильовані таким несподіваним візитом. В’ячеслав Брюховецький, президент Національного університету “Києво-Могилянська академія”, повідомив їх про рішення зборів Могилянської громади, за яким колектив телевізійного каналу “5-й канал” прийнято до лав “Києво-Могилянського братства” та вручив Почесний диплом Братства.


    Могилянці — за надання 5-му каналу статусу Національного.
    Після акції - могилянці на Майдані.

    27 листопада 2004 р. на першій зустрічі Київського студентського страйкового комітету був заслуханий лист-звернення студентів НаУКМА до В.Ф.Януковича. До звернення офіційно приєднались представники та керівники студентських страйкових комітетів

    Студенти всіх університетів України можуть вільно приєдуватись до цього звернення
    collegia@ukma.kiev.ua
    або
    spudei@hotmail.com,
    тема повідомлення – studenty razom.


    27 листопада студенти та викладачі Києво-Могилянської Академії продовжили свою акцію “Ми йдемо” пікетуванням телеканалу ICTV . Вони виступають проти викривлення інформації про події в Україні на цьому каналі, особливо в програмах журналіста Дмитра Кисельова, та висловлюють підтримку журналістам телеканалу, які хочуть говорити правду. Студенти та викладачі мали змогу висловити своє негативне ставлення до неправдивої, викривленої інформації безпосередньо пану Кисельову.

    Могилянська колонна пройшла маршрутом: Контрактова площа – вул. Глибочицька, Кудрявський узвіз, вул. Артема, Ярославів вал, вул. Володимирська, Толстого, Паньківська – і в зворотному напрямі – до Софіївської площі, Трьохсвятительська вул., Майдан Незалежності.

    Після акції могилянська громада — на Майдані.


    26 листопада могилянці пікетували Посольство Росії. На Майдані Незалежності не було, де яблуку впасти. Наші колеги і однодумці з усіх кінців України більше за нас потребують відчути єдність і підтримку, атмосферу “Української Площі Свободи”, впевненість в перемогу справедливості.
    Тому в ці дні Могилянці уступають їм місце на Майдані зранку, а самі йдуть до офісів тих організацій, які ще не почули голос народу! Ввечері - ми теж на Майдані! І ввечері - нас ще більше!
    Ми пропонуємо всім бажаючим приєднатися до колони.

    Однa з основних цілей маршруту - Російське посольство, о 12-й годині могилянці провели пікетування Посольства Російської Федерації і передали відкритий лист Президенту Російської Федерації Володимиру Путіну з закликом не визнавати “тотальний обман українського народу..., не підтримувати спробу узурпації влади в Україні Віктором Януковичем”. Гасла на транспарантах були такі:

    Могилянська громада також направила телеграму довіреній особі кандидата в Президенти України В.Ф.Януковича - ректору Національного університету “Острозька академія” Пасічнику І.Д., в якій висловила нерозуміння того, як керівник університету–правонаступника славнозвісної Острозької школи, що завжди була символом духовності, волелюбства, освіченості та культури, в цей вирішальний для України час підтримує владу, яка зневажала і зневажає закони.


    25 листопада 2004 року могилянці оголосили акцію “Ми йдемо”: Вони думали, що ми мовчатимемо. Тож нехай нас почує ця злочинна влада.

    Тисячна колона демонстрантів - викладачів, студентів та співробітників Національного університету "Києво-Могилянська академія" - пройшла вулицями Києва за маршрутом: Контрактова площа - Майдан Незалежності - Софійський майдан - Площа Перемоги - Міністерство освіти та науки України - Майдан Незалежності.

    Кольоровий, веселий Майдан Незалежності, піднесений похід могилянців вніс свою ноту в залізний акорд обуреного фальсифікаціями Києва. Дорогою лунали заклики "СБУ - з нами"(під вікнами будинку СБУ); "Лукашенко - ганьба"(під посольством республіки Білорусь); "Свободу - не спинити"(під Міносвіти)

    Згуртована і барвиста когорта могилянців вийшла і йде до перемоги честі і достоїнства кожного громадянина України.
    Ми йдемо!!!
    Наш крок впевнений!
    Наші серця гарячі!
    Наші помисли чисті!

    Наші вимоги: повага до народу та його вибору. Вони думали, що ми мовчатимемо. Тож нехай нас почує ця злочинна влада.
    Приєднуйтеся до нас, ставайте з нами пліч-о-пліч.

    РАЗОМ ми переможемо!


    23 листопада о 16.00 в прес-центрі Віктора Ющенка відбувся брифінг президента Національного університету "Києво-Могилянська академія" В'ячеслава Брюховецького "Студенти і вибір України".

    В цей же день о 13.00 відбулася прес-конференція В.Брюховецького в інформаційній агенції “УНІАН”.

    Президент університету повідомив пресу про те, що викладачі, студенти і працівники НаУКМА оголосили про прийняття рішення про приєднання до Всенародної акції захисту гарантованого Конституцією України права вільного волевиявлення громадян – “Політичний страйк”. В’ячеслав Брюховецький наголосив на тому, що ця акція – добровільне і свідоме рішення.

    Президент НаУКМА зачитав вимоги, які учасники акції висувають до теперішньої влади, а також виклав зміст відкритих листів-звернень до міністра освіти і науки В. Кременя та народного депутата Л. Кравчука.

    Після інформаційного блоку В’ячеслав Брюховецький дав відповіді на запитання представників преси. Їх цікавили такі моменти: чи вів В. Брюховецький переговори з ректорами університетів з пропозицією підтримати НаУКМА у акції; чи важко були прийняти рішення про схвалення участі у акції через велику відповідальність; чи відрізняється сьогоднішня молодь, яка вийшла на Майдан, від молоді, яка робила це в 1991 році. У відповідь на це Президент сказав, що переговорів не вів, бо це рішення не адміністративне, а ініційоване як студентами, так і працівниками НаУКМА. За його словами рішення прийняти було важко, але наголосив, що “акція відбулася б у будь-якому випадку, оскільки це рішення студентської громади, яка має голос в університеті. Це свідчить про те, що прийшло інше покоління, яке хоче розбудувати нову Україну, нашу Україну.”


    23 листопада 2004 року викладачі, студенти і працівники Національного університету “Києво-Могилянська академія” оголосили про прийняття рішення про приєднання до всенародної акції захисту гарантованого Конституцією України права вільного волевиявлення громадян – “Політичний страйк” і закликала всі ВНЗ України приєднатися. Про це зазначено в “Заяві професорів, студентів, співробітників Національного університету “Києво-Могилянська академія".

    ЗАЯВА
    ПРОФЕСОРІВ, СТУДЕНТІВ, СПІВРОБІТНИКІВ
    НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ “КИЄВО-МОГИЛЯНСЬКА АКАДЕМІЯ”,
    23 листопада 2004 р.

    Влада переступила межу.

    Вибори Президента України вона перетворила в демонстрацію цинізму та беззаконня.


    Всі три місяці виборчої кампанії супроводжувалися насиллям державної машини над громадянами і їхніми правами.

    Влада боїться народу. Тому вона оголосила нам війну. Вона йде на все, в тім числі й на прямі злочини.

    Вона звикла красти. Тепер вона хоче украсти в нас право на демократичний вибір. Шляхом фальсифікацій нам нав’язують сценарій консервації кримінальної олігархії.

    Ми протестуємо проти беззаконня.

    Ми хочемо жити в демократичній, заможній Україні, яку ніхто ніколи не зможе розколоти.

    Ми не допустимо фальсифікацій результатів виборів.

    Тому ми, професори, студенти, співробітники Національного університету “Києво-Могилянська академія”, заявляємо про своє приєднання до загальноукраїнського руху опору злочинним спробам украсти в народу його перемогу, здобуту 21 листопада.

    Національний університет “Києво-Могилянська академія” оголошує політичний страйк.

    Наші вимоги:

    Закликаємо зробити те ж саме всіх студентів та викладачів інших вищих навчальних закладів України.

    НаУКМА звертається до української та світової академічної спільноти про підтримку наших прагнень захистити вільне волевиявлення громадян.

    Могилянці звернулись з листом до Міністра освіти Василя Кременя, глибоко обурені його відмовчуванням та тим, що шляхом адміністративного тиску освітяни були втягнуті у протиправні дії влади під час виборів президента України.

    Також здивовані сьогоднішньою позицією народного депутата Леоніда Кравчука і вважаємо, що вона не є гідною Першого Президента незалежної України і Почесного доктора Києво-Могилянської Академії. Лист до народного депутата Леоніда Кравчука.


    22 листопада ініціативна група охорони громадянських прав і свобод Національного університету “Києво-Могилянська академія” звернулася до могилянської громади із закликом стати в обороні власних прав виборця і захистити честь і гідність громадянина України. Це звернення оприлюднив В’ячеслав Брюховецький, президент НаУКМА. Подаємо текст звернення.

    Шановні могилянці!

    Ми є свідками брутального порушення виборчого процесу і гарантованого Конституцією вільного волевиявлення громадян України.

    ЦВК із небаченою квапливістю оголошує результати, базовані на фальсифікаціях і зловживаннях адмінресурсу. Вся відповідальність за злочинно-кримінальний “супровід” другого туру голосування лежить на організаторах виборчого процесу: на президентові Л.Кучмі, чинному уряді та підпорядкованих їм державних структурах.

    Поганьблюється, нищиться, зневажається святе право кожного з нас вільно обрати власне майбутнє.

    Тому ми закликаємо всіх могилянців стати в обороні власних громадянських прав і захистити честь і гідність громадянина.

    Рішення про форми громадянського спротиву Національний університет “Києво-Могилянська академія” прийматиме на загальних зборах викладачів і студентів, які відбудуться завтра, 23 листопада, о 9-ій годині ранку на подвір’ї першого містечка. Закликаємо всіх бути з нами – ініціативною групою охорони громадянських прав і свобод.

    Підписи ініціативної групи:

    В‘ячеслав Степанович зазначив, що “цей страйк не проти навчання чи роботи, ми відпрацюємо дні, в які будемо страйкувати, в свята і відпускні дні.”